Benieuwd wat lezers van Koosje vinden?

PLUSminus, het blad van de VMDB, door Alette van Bentum

Koosje is een vrouw van begin dertig met een bipolairestoornis. ln het boek gaan we met Koosje mee, haar leven, hoofd en gedachten in. Ze neemt ons mee in een depressie, een manie en ook nog in eer stukje 'normaal. ln de manie springen we met haar van de hak op de tak, gaan we de kroeg in en kopen we een veel te dure cabrio. ln de depressie piekeren we met haar mee, of haar beste vriendin nog wel haar vriendin wil zijn nu ze zo ngezellig doet, en of de presentatie die ze op haar werk moet geven, wel goed zal gaan. Helaas voor Koosje blijft het niet bij een dure auto kopen en piekeren.
Zowel de manie als de depressie drijven Koosje tot destructieve daden. Toch blijft Koosje zich dapper door het leven slaan, bijgestaan door vriend Jeroen.

Koosje schrijft spreektaal: het boek is doorspekt met woorden als duh, mwah, iew en pfff...
Ook twittert ze er op los. Ook in het manische gedeelte, dat speelt in september 2006.
Maar Twitter is pas opgericht in oktober 2006.
lew!

De vormgeving van het boek is creatief. De ene helft van het boek gaat over Koosje in de manie, als je het boek omdraait kun je lezen over Koosje in de depressie, en wanneer je het boek overdwars leest, lees je over Koosje in normale doen. Dat is een leuke vondst. ln het boek staan alle hoofdstukken door elkaar. Het lijkt alsof iemand de hoofdstukken als speelkaarten door elkaar heeÍt geschud. Hierdoor wordt het soepel geschreven verhaal telkens onderbroken. En moet je gaan bladeren, wil je de rode draad van het verhaal niet verliezen. Wie de moeite neemt om het verhaal in de goede volgorde aan elkaar te puzzelen, vindt een zeer lezenswaardig verhaal.

Lees hier meer

 

Het prachtige eerlijk verhaal van Koosje, volgens Marieke van ze.nl

Carice beschrijft erg goed wat de ziekte inhoudt, wat het met haar doet en hoe ze ermee heeft leren leven. En dit alles op een soms keiharde en altijd goudeerlijke manier.

"Er zijn mensen die kanker hebben. Mensen die graag willen leven maar uit hun lichaam, de dood in worden gedrukt. Kon ik maar met ze ruilen."

Vooral deze quote heeft veel indruk op mij gemaakt. Hoe kan iemand het leven zo niet leuk vinden dat ze liever dood wil zijn? Zo'n mooie leuke sprankelende meid als Carice, die ik in real life heb mogen ontmoeten... Heftig om te beseffen dat er onder die spontane uitstraling een heel complex meisje schuilgaat.

 

Boekverslag over Koosje op scholieren.com, geschreven door Mickey

Ik had voordat ik dit boek ging lezen nog nooit van een bipolaire stoornis gehoord, maar Koosje neemt je in dit verhaal mee in haar eigen boeiende, realistische en chaotische wereld. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand die manisch-depressief is en hoe heftig is om telkens de juiste balans te vinden en goede keuzes te maken. Carice de Wildt schrijft op een prettige leesbare manier, vlot en in begrijpelijke taal. Het is een autobiografische roman, maar ook een informatief boek. Zowel de depressieve- als haar manische kant worden in het boek goed uitgelicht en mede dankzij het 'normale' deel uit Koosjes leven krijg je een compleet beeld over hoe de stoornis in elkaar zit.

 

PSY magazine juni 2010 - Hanneke Ettekoven

Het boek beschrijft in dagboekvorm drie jaren uit het leven van de manisch-depressieve Koosje.
Het verhaal begint in 2006, een periode waarin Koosje ‘dolgelukkig’ is.
Al meteen in het eerste hoofdstuk wordt duidelijk dat ze midden in een heftige manie zit. Zo koopt ze niet alleen zonder nadenken een nieuwe cabriolet, maar stapt ze ook met te veel drank op achter het stuur om op bezoek te gaan bij Peter, een man die ze ’s middags in de kroeg heeft ontmoet. ‘Leuk dat je nog even langs bent gekomen, meent Peter. Alsof we niet allebei weten dat het hier om eenmalige, makkelijke seks draait’. Dat Jeroen, haar ‘lief’ die ze twee dagen eerder ontmoette, thuis op haar bank ligt dringt te laat tot Koosje door.
Diepbedroefd is het jaar 2008. ‘Ik voel me leeg. Koud’, schrijft ze. ‘Waardeloos. Ik zou een stukje onkruid willen zijn dat uit de grond wordt getrokken en vernietigd. ’ Haar depressieve gevoelens worden – ondanks de inzet van haar vriend Jeroen, vriendinnen, familie en psychiater – met de dag heviger. Koosje besluit dat ze zelfmoord wil plegen. Ze verzamelt alle pillen die ze thuis kan vinden, giet ze weg met wodka en zwalkt naar het dak van het flatgebouw waar ze woont. Maat ze wordt gered door een oplettende passant: ‘De warmte van een ander lichaam op mijn schouder. Een stem die ik niet herken, maar zacht voelt. Ik kies ervoor me mee te laten nemen. Door de helpende hand en de sturende stem.’
Dat Koosje ondanks haar bipolaire stoornis ook ‘normaal’ kan functioneren, wordt duidelijk in 2010. Dat lukt mede door de medicatie en de behandeling die haar deed stoppen met drinken.
Door de juiste keuzes te maken, heeft Koosje haar stoornis eindelijk in de hand.

Dankzij de directe manier van schrijven van De Wildt, kan de lezer van Koosje, diepbedroefd en dolgelukkig zich goed inleven in het verhaal. Hoewel al Koosjes’ gedachten, gevoelens, wensen en verlangens tot in de detail beschreven zijn, wordt het nergens langdradig. Wat het boekje extra interessant maakt, is de manier waarop de omgeving van Koosje op haar stoornis reageert.
Het is een eerlijk en af en toe hard verhaal waardoor lezers iets meer begrijpen over het leven met een bipolaire stoornis. (Hanneke Ettekoven)

 

 

Taboek 'Koosje': knap gestructureerde chaos in debuutroman van Carice de Wildt, volgens weblogmagazine aboutblank.nl

Roman versus informatief
Hoewel Carice de Wildt een open en pakkende schrijfstijl hanteert, bekruipt me nergens het gevoel dat het teveel is. In haar depressieve periode volgen vervelende gebeurtenissen zich elkaar misschien wat vaker op dan tijdens een manische periode, maar herkenbaar blijven ze wel: ruzie maken met je vriendin, je zorgen maken over een presentatie op het werk, geen zin hebben in sociale verplichtingen, je als een prinses gedragen tegenover je vriend en doemdenken. Verschil is, is dat de depressiviteit als een grauwe sluier om Koosje heen hangt en ze hier niet of nauwelijks aan kan ontsnappen. Wat natuurlijk ook geldt voor haar manie. Tenzij ze gezond en gestructureerd leeft, niet handelt naar haar depressieve of manische impulsen en haar pillen op tijd neemt. Het boek maakt duidelijk hoe moeilijk het is om dit werkelijk te doen wanneer een donkere of manische periode zich aandient. Daardoor is het ook een informatieve bundel geworden, al is het in de eerste plaats een roman. Eentje die je aan de hand meeneemt in een achtbaan en niet loslaat.

 

Intens, volgens Judith van pinkbullets.nl

‘Koosje’ bestaat uit drie delen;
Koosje dolgelukkig;
Koosje diepbedroefd;
En Koosje anno 2010; normaal gesproken.

Kortom, er worden zowel een manische als een depressieve periode beschreven en een stabiele periode, waarin Koosje nagenoeg klachtenvrij is. Daar waar in Pil (van Mike Boddé) alles keurig netjes stap voor stap wordt uitgelegd, heeft De Wildt voor een dagboekmethode gekozen en val je meteen met je neus in de boter. Koosje zit midden in een heftige manie, geniet met volle teugen, gooit alle remmen los en maakt dientengevolge van alles kapot. De ene keer lees je vooruit in de tijd, de andere keer achteruit. Hierdoor wordt het langzaam duidelijk dat er Iets Verschrikkelijks is gebeurd. Hierdoor leer je als lezer ook al snel dat een manie niet zo mooi is als het lijkt.

Nog meer gaat kapot als Koosje in een diepe depressie terecht komt. Dit deel van het boek vond ik dan ook vrij heftig om te lezen, door de open en eerlijke schrijfstijl van De Wildt komt alles keihard bij de lezer binnen, alsof je naast haar bed staat terwijl ze daarin probeert te verdwijnen. Het leven lijkt niet ondraaglijk, het ís ondraaglijk.

Ik ben enorm blij dat De Wildt niet alleen een manie en een depressie heeft beschreven, maar ook een normale periode, waaruit blijkt dat mensen met een bipolaire stoornis net ‘normale’ mensen zijn, om het even denigrerend op te schrijven. Met de juiste therapie en medicatie kan je namelijk ontzettend goed leven met deze ziekte, helemaal als je net als Koosje enorm fijne mensen om je heen hebt weten te verzamelen.

 

Carice de Wildt

Carice de Wildt Carice de Wildt Carice de Wildt

Carice is gek op schrijven en haar lief Jeroen. Af en toe wordt ze gek van de chaos die nogal eens door haar hoofd spookt.  

Koosje het boek

Soms is haar leven diepbedroefd en soms is ze dolgelukkig.
Ontdek de bipolaire wereld van Koosje.

Bestel Koosje

Twitter